Match Day Memories

En trend inom fotbollpins-världen är det överflöd av märken som produceras med speciella cuper, matcher, ligor etc som tema.

Normalt sett fokuserar dessa pins på de större europeiska ligorna och lagen, men ibland så blir även svenska lag föremål för dessa märken. Ett exempel för Hammarby IF är dessa märken från Tipscuperna 1897 och 1991.

Produktionerna – som är genomkommersialiserade och säkert utan tillbörliga medgivanden från  rättighetsinnehavarna – har för det mesta samma motiv i flera olika färgkombinationer och är ännu oftare av urusel kvalitet.

Nu har jag dock kommit över sju nya märken med Hammarby IF som motiv som tvärtom är riktigt välproducerade och där färgsättningen är faktiskt riktigt genomtänkt.

Åtminstone för cupmärkena från Hammarbys final mot Helsingborg 2010. Ett grönvitt (gissningsvis för bajensupportrar), ett rödblått (helsingborgs färger) och ett blågult (som är mer neutralt och i de svenska färgerna).

Inlägg20160411 SC 2010 Grön Inlägg20160411 SC 2010 Röd Inlägg20160411 SC 2010 Blå

De fyra övriga märken visar topp-3 placeringarna i Allsvenskan de fantastiska guldåret 2001 (med Bajen där vi ska vara – överst och först), samt det lyckade 1998.

Inlägg20160400 AS 2001 Blå Inlägg20160400 AS 2001 Gul

Inlägg20160400 AS 1998 Blå och Gul

Hammarby Rodd – Tidigt klubbmärke

I samband med söndagens semifinal i Svenska Cupen mot BK Häcken kom jag över ett pin med riktig whoaw-faktor. Dels pga motivet men även på grund av att det är mycket välproducerat.

Detta är alltså en nyproducerad pin som har ett tidigt klubbmärke för Hammarby Rodd som förlaga. Har tidigare endast sett denna som ett tygmärke och kan tyvärr inte tillräckligt mycket om just denna variant.

Om någon läsare kan/vet mer, lämna gärna en kommentar.

 

Inlägg20160323 Hammarby Rodd

 

IK Oliv

Inlägg20160305 IK OlivEn förlängning av den här samlingen – som i grunden fokuserar på märken med Bajen som motiv – är att jag även försöker få tag i märken från de klubbar som under åren införlivats i Hammarby IF.

Föremålet för det här inlägget är basketen, som ju har haft två vändor i Hammarby. Den andra inleddes så sent som förra året då Polisen Basket gick upp i Hammarby.

Den första vändan inleddes dock redan 40 år tidigare, 1974, då de klassiska basketföreningarna IK Oliv (grundad 1939, Aspudden) och Brännkyrka Basket (grundad 1953) införlivades i Hammarby som därmed fick ett lag i basketens högsta serie.

Basketen varade som sektion i Hammarby under drygt 10 år fram till det att säsongen 1985 var färdigspelad då man beslutade att lägga ned sektionen eftersom de ekonomiska förutsättningarna saknades.

Denna gång är det, som bilden här bredvid visar, IK Olivs klubbmärke som nu finns representerad i samlingen.

Rapid Wien Hammarby IF Brothers

Inlägg20160104 Rapid Wien Hammarby'Efter rätt lång tids letande har samlingen äntligen utökats med det pin som tagits fram mellan supportrar till Rapid Wien och Hammarby IF.

Märket ”Rapid Hammarby Brothers” representerar det nära och frekventa grönvita vänskapsband som finns mellan de båda föreningarnas supportrar.

Som sagt var, letat länge, men nu är den alltså här.

 

Sparta BK och Årsta BK blir Hammarby Boxning

Boxningen har en lång tradition inom Hammarby IF och enligt boxningens egen hemsida är man en av landets äldsta boxningsklubbar.

Det var 1919 som boxningen först togs upp på programmet, och under de dryga 10 första åren togs flera SM-guld innan verksamheten tynade bort i början på 30-talet.

Det var först 1969, dvs nära fyrtio år senare, som boxningen åter igen blev en aktiv sektion i Hammarby IF. Detta i och med att söderklubbarna Årsta Boxningsklubb och Sparta Boxningsklubb (gr. 1931) införlivades i Hammarby IF.

Det var även i Sparta BKs källarlokal på Kocksgatan 24 som blev den nya sektionens adress, och här finns Hammarby Boxning kvar än idag.

Efter en stunds letande finns nu både Årsta BKs och Sparta BKs nålar i samlingen.

Källa:
Bajen Boxning: http://www.bajenboxning.se/historia/
Hammarby IF:s historia: http://www.hifhistoria.se

Uppsamlingsheat

Så, efter lite arbete är nu hela samlingen uppdaterad med det senaste årets (plus) nytillkomna märken.

Vissa har presenterats som nyheter, men kommer i sin helhet i detta inlägg.

Hylla Hella

Hylla Hella (2005)

Hylla Hella (2005)

Strax innan sommaren utökades samlingen med en badge som jag tycker är riktigt kul. Och det för att den anknyter till en av Hammarby Fotbolls verkliga trotjänare: Mikael ”Micke Hella” Hellström.

Det var under sensommaren 2005 som Micke meddelade att han, efter 16 säsonger och över 300 matcher i Hammarbys a-trupp, bestämt sig för att lägga skorna på hyllan.

Beskedet skapade starka känslor hos många hammarbyare och jag minns att det var många diskussioner om hur Micke bäst skulle hyllas och avtackas.

Tyvärr fick inte Micke någon speltid under 2005 så det där klassiska bytet blev ju aldrig av. Istället avtackades Micke under någon av de sista hemmamatcherna hösten 2005. (Tyvärr kommer jag inte ihåg i samband med vilken match detta var. Om någon läsare vet, lämna gärna en kommentar.)

Stort tack till Leffe Gyllun för märket. Superschysst och uppskattat!!!

Leffe berättade att badgen spreds i klacken i samband med Hellas avtackning, men detaljerna kring badgens ursprung var oklara.

Nu låg inte den hemligheten alltför långt borta. Efter ett par mail blev det klart att det var LåN (Lars-Åke Axedin) som är upphovsmannen. LåN skrev för övrigt en riktigt bra text på Svenska Fans om Hellas uppbrott som jag verkligen kan rekommendera (här).

Återigen, en badge som skapar massa ”feel good” vibbar och minnen kring en riktig bajenlirare.

Produktiv lördag med många tack

Bortsett från 3 poäng i lördagens match mot Åtvidaberg så var eftermiddagen riktigt produktiv för Bajen Pins.

Och det mycket tack vare uppmärksamma och hjälpsamma besökare av denna sida.

För det första, ett stort tack till Pelle Wallin och hans son som hade två badges och ett pin som jag blev oerhört glad för. Tre stycken unika märken som kommer att pryda sina platser i samlingen. Stort tack för att du hörde av dig!!!

De två första är badges av modellen mindre. Riktigt fina och välproducerade. Motivet på det tredje är Midnattsloppet 1994, som arrangerats av Hammarby Friidrott sedan 1992.

Om det är någon som vet om det givits ut pins för fler år än 1994 får ni mycket gärna höra av er.

Inlägg20150426_1

 

 

Märke nummer fyra för eftermiddagen är en badge från vårt mycket uppskattade ”Supportrarnas Matchprogram”. Om jag förstår det rätt kommer märket att finnas till försäljning tillsammans med kommande matchprogram.

Självklart köper ni ert ex inför varje match, och inte minst med tanke på motivet på denna badge.

”Kennedy for President” – fantastiskt motiv och fin produktion.

Inlägg20150426_3

 

Till sist kom jag över tre stycken badges från Bara Bajare.  Först har vi en badge till den mycket framgångsrika #3etage-kampanjen. Det andra är en badge som representerar Bara Bajare – rätt och slätt. Det tredje så en nästan ”klassisk” anti-aik känns det som.

Inlägg20150426_2

Bajen Fans Gotland och Ultra Boys 15 år

Det var ett tag sedan jag publicerade några nyheter. Det betyder inte att det varit stiltje i inkorgen. 

Tvärtom. Sommaren har varit relativt produktiv, men märkena har bara inte kommit upp här.

Nu har dock två nya pins landat som jag tycker är värda att presentera.

För det första så fortsätter Bajen Fans lokalgupper att vara produktiva. I förra inlägget var det ”Bajen 641” som presenterades. Den här gången är det den mycket aktiva grupperingen Bajen Fans Gotland som tagit fram ett märke. I samma anda som ”Bajen 641”.

Gjorde lumpen i Visby en gång i tiden så märket är välbekant för mig från från Gotlands landskapsvapen, men nu modifierat med grönvita detaljer och traditionell gotisk text. Bra produktion med fina detaljer.

Stort tack till David och Nick på Bajen Fans Gotland som hörde av sig till Bajen Pins och mycket vänligt levererade märket. Love it! Mycket uppskattat. Tack tack!

Sedan har vi en annan supportergruppering. Denna gång är det tunga ”Ultra Boys” som uppmärksammar sitt 15-årsjubileum med ett pin med den klassiska UB-loggan. Riktigt najs!

Inlägg20140827

Bajen 641 – Nummer 300 i samlingen

Då så! Skön vinst mot Husqvarna FF och nu så här efter matchens slut kan alltså samlingens märke nummer 300 räknas in.

Känns lite som Emil i Lönneberga och hans ”hundragubbesjubileum” över det hela. Vem tusan firar man med!?

Skämt å sido, den form av nörderi som denna sida erbjuder ska nog tas med en nypa salt. Kul att samlingen växt och nu kommit upp i 300 märken, men något stort firande blir det inte.

Nummer 300 är hur som helst en fin nyproducerad pin från ”Bajen 641” med lite sköna ”Fred Perry”-vibbar.

Inlägg20140512Bajen641

”Bajen 641”, som utgörs av ett gäng Bajensupportrar från Katrineholm, startade ursprungligen som en av Bajen Fans lokalgrupper (”Bajen Fans Katrineholm”).

I början av 2014  valde man dock att byta namn till just ”Bajen 641” som ett sätt (gissar jag) att tydligare manifestera sin egna identitet. I samband med detta tog man även fram en egen logga, som nu alltså även fått bli ett pin.

Hela den här förändringen tycker jag verkar riktigt spännande och något som fler av Bajen Fans lokala grupper skulle kunna fundera på att ta efter.

Kul bidrag till samlingen och ett tack till Mattias.

Om någon är intresserad av att köpa ett pin från ”Bajen 641” så är det bara att skicka ett meddelande till admin på deras Facebook-sida (länk här) så löser det sig.

P.S. För er som inte knäckt det redan så syftar alltså 641 på de tre första siffrorna i postnumren i Katrineholm. D.S.